Dit verandert er vanaf 1 september naar nieuws overzicht

05 September 2024

Geen belastingvermindering meer voor laadpalen
Van de 7 miljoen wagens die er in België rondrijden, rijden er 570.000 elektrisch*. De komende jaren zullen die aantallen alleen maar toenemen. Het aantal laadpalen zal daardoor ook groeien. Toch loopt de belastingvermindering waarop je kon rekenen voor de aanschaf van een slimme laadpaal op 31 augustus af. Sinds 2021 kon je 45% van je uitgaven aftrekken van de belastingen. Die uitgaven omvatten de aanschaf van een nieuwe, vaste laadpaal, de plaatsing en de keuring. In 2023 daalde het tarief van de belastingvermindering naar 30%, in 2024 naar 15%. Schaf je na 31 augustus een nieuwe laadpaal aan, dan heb je dus geen recht meer op een belastingvermindering. Je betaalt terug de volle pot voor de aanschaf, plaatsing en keuring van een laadpaal. De prijs van een laadpaal start vanaf 750 euro (inclusief installatie en keuring, exclusief btw).

Gevel en dak isoleren mag zonder vergunning
Uittredend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kon in mei nog enkele vereenvoudigingen doorvoeren in de vergunningplicht. Zo is het plaatsen van isolatie tegen gevels en dakisolatie sinds 24 augustus 2024 vrijgesteld van een vergunning. Enige voorwaarde is dat de isolatielaag niet dikker is dan 26 centimeter en je de rooilijn niet overschrijdt met de isolatie. De aanpassingen werden recent gepubliceerd in het Staatsblad en zijn dus nu van kracht.

Warmtepomp en airco plaatsen zonder vergunning
Ook warmtepompen en airco’s zijn sinds 24 augustus volledig vrijgesteld van vergunning. Je moet dus geen vergunning meer aanvragen voor het laten installeren van een warmtepomp in je voortuin, zijtuin en achtertuin of op je zij- en achtergevel. De enige voorwaarde waaraan je moet voldoen is dat de warmtepomp minstens twee meter van de perceelsgrens staat. Wil je je warmtepomp dichter bij de perceelsgrens plaatsen, dan moet je wel een vergunningsaanvraag indienen. De buitenunit mag ook tegen een bestaande scheidingsmuur staan. Zo zou het geluid beter afgeschermd worden. Al valt het geluid dat een kwalitatieve warmtepomp maakt al bij al goed mee. Voor een geothermische warmtepomp met boringen moet je wel een vergunning aanvragen of een melding doen.

Grachten overwelven vrijgesteld van vergunning
Sinds juli 2021 is het overwelven van een gracht steeds vergunningsplichtig. Wil je dus bijvoorbeeld een oprit aanleggen maar is er een gracht, dan moet je hier een vergunning voor aanvragen. Tenminste, tot nu. Demir nam het overwelven van grachten mee op in de recente aanpassingen van het Vrijstellingsbesluit. Dat besluit lijst op voor welke stedenbouwkundige handelingen geen omgevingsvergunning nodig is. Voor het overwelven van grachten moet je dus sinds 24 augustus geen vergunning meer aanvragen.
*Bron: Zimmo

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons